Kedves Természetvédő Barátunk, aki erre az oldalra vetődtél!

Az a tapasztalatunk, hogy van Benned /Bennetek egy méltatlan előítélet a siklóernyőzés és a természetvédelem ellentétéről. Pedig nincs rá valós ok és nem is lehetséges. Mi életünk legszebb perceit a természettől kapjuk. Társaink és segítőink a madarak és a fák. Hogyan lehetnénk mi a természet ellenségei? Ha Bennetek mégis tartózkodás van velünk szemben, akkor az téves előítéleten alapul, mert még nem ismertük meg eléggé egymást Veletek. Az ember sajnos hajlamos tartani az ismeretlentől, akár ellenséget is képes látni (képzelni) benne. Pedig ha jobban megismernénk egymást, akkor közösen ismernénk fel a partnert. Pontosabban: mi már kb. 2000 óta hirdetjük, hogy értékrendünk és céljaink annyira közeli a Tiétekhez, hogy nagyon jó partneri együttműködést tudnánk megvalósítani. A mi természetben hagyott nyomunk legtöbbször ki sem mutatható, de a többi esetben is összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a kőbányászoké, vadászoké, ipari fakitermelőké, offroad-osoké, quadosoké, cross-motoroské, terep bicikliseké vagy akár a turistáké és akkor még a vadorzókról, fatolvajokról, vadállatokkal kereskedőkről nem is beszéltünk. Velünk a madarak együtt repülnek, csupán fiókaköltés idején vennék zokon ha fészkeik közelében lennénk. De ilyen tapintatlanságot mi nem követünk el tollas tanárainkkal szemben.

Szándékosan sosem teszünk kárt a természetben, viszont sokféle módon igyekszünk a javára tenni. Ritka esetben sérülést okozunk egy-egy fának. Ilyesmi csak akaratlanul fordul elő, amikor magunk is bajba kerülünk a levegőben, és a balesetben elszenvedett saját testi sérüléseink nagyobbak, maradandóbbak. Meglepő módon viszont még ez a veszély is töredékére csökkenthető volna, ha alkalmas  körülményeket teremthetnénk az ember tisztazöld energiákkal való repüléséhez, ha nem tolvajként kéne mozognunk több hegyen. Sportunk és a természet kapcsolata leginkább a tavi vitorlázáshoz hasonlít. Szomorú tapasztalni, hogy a nálunk fejlettebb természeti kultúrával és gazdagabb természeti kincsekkel rendelkező országokban már régen felismerték, hogy a siklórepülés az a sport, amit nyugodtan be lehet engedni a védett területekre, a nemzeti parkokba. Ehhez a felismeréshez azt kellett meglátni, hogy a siklórepülő starthelyek ugyanolyan ritka és értékes természeti képződmények, mint egy patak egy folyó, erdős hegy, virágos rét. Az alkalmasan létrehozott feltételek mellett maga az ernyőzés ártalmatlan a környezetre. A természetvédelem értelmét veszíti, ha általa az ártalmatlan emberi tevékenység is kitiltásra kerül a természetből.

Tapasztalatunk szerint a Benned /Bennetek meglévő előítéletek fonalát felgombolyítva egy-egy régmúlt eseményhez jutunk, ami egy vagy néhány siklóernyős vagy sárkányos cselekedeteiről szóló "legenda". Nos, közöttünk is vannak olyanok, akik kevésbé szalonképesek, mint ahogy ez minden, nagy létszámú közösségben így van. De kérlek ne ess az általánosítás, a kollektív büntetés hibájába. Ez csak táplálja a feszültségeket, pedig éppen le kéne bontani a közöttünk meglévő falakat.

Az állam céljaitok megvalósításához Nektek jogot, erőt, eszközöket, azaz hatósági hatalmat adott, nekünk meg még érdek képviseleti lehetőségből is keveset. Emiatt könnyen gondolhatjátok, hogy nem baj ha a nemes cél érdekében kicsit igazságtalanul bánsz/bántok el velünk. De ez tévedés, hidd el sok területen még hasznotokra is lehetnénk a földön és a levegőben, ha nem vágnátok el a kapcsolat fonalát. Mi még így is hasznos természeti teremtményekként működünk, ha nem is tudtok róla. Starthelyeink, leszállóink környékén sokkal kevesebb szemetet találhatsz, mint a többi kirándulóhelyen, mert az általunk látogatott helyekről mi hordjuk el a kirándulók szemetét is. Pedig mi a hegyet is csak fele annyit tapossuk, mert lefelé már a levegőben jövünk.

Találjunk már egymásra egyszer!