Extrém sportok TB háttér nélkül

2007 óta az extrém sportok során szerzett sérülések orvosi ellátásának költségét a TB kassza már nem téríti. Itt és most nem akarom a rendelet fonákságait tárgyalni, erről bőséges mennyiségű vélemény ismert. (gondolatébresztő példák, nem maradéktalan egyetértéssel: pg.c2 TB topic; egy extrém dolgozat; vadvizesek)

Egy biztosítási igény konstrukciót vázolnék, amivel a társadalmi igazságosság és az egyéni felelősségvállalás sem sérül viszont a sport is széles körben tovább folytatható marad:

Fentiek alapján a biztosítási díj vállalhatóan alacsony maradhat.


(*) A dolog úgy működne, mint a BKV előre váltott utazási jegytömbje:
Mondjuk valaki úgy dönt, hogy megvesz 30 napnyi biztosítást az évre, mert ő keveset repül.
Befizeti a pénzt kap érte egy kódot meg hozzá egy internet címet és egy telefonszámot.

Amikor reggel úgy dönt, hogy ő a mai napon biztosítással repülne interneten vagy telefonon érvényesíti aznapra a biztosítását, azaz elhasznál egy napot a 30-ból. Már indulhat is, aznapra biztosítva van. Máskor, ha csak ki akar menni a fűre kiteregetni az ernyőjét, akkor nem fog erre elhasználni egy biztosítási napot, mint ahogy viharos és esős időjárású napon sem lesz biztosítva.

Azt gondolom a TB kivonulásával az extrém sportból egy új tortaszelet keletkezik a biztosítási piacon. A területre bevonulni kívánó biztosítók is és mi is egy korrekt, jó indulási és tanulási alapot jelentő évet fogunk leélni 2007-ben. Minden biztosító elsősorban pozíciót akar most szerezni, nem pedig gazdagon kaszálni (az első évben).

2007. január 7.


Kiegészítés: 2007. augusztus 12:         Bekövetkezett, amit előre is látni kellett volna

Az önkényesen "extrémnek" bélyegzett sportok TB kirekesztése immár tapasztalhatóan megtermeli ártó mérgeit. Érthető okból a sportolókat ért balesetek elhallgatásra, átszínezésre kerülnek, azaz a TB valójában csak a letagadhatatlan esetekben mentesül a betegről való gondoskodás költségeitől, viszont egyelőre felmérhetetlen károk keletkeznek:

  1. Az elhallgatás miatt nem kerülnek repülésbiztonsági vizsgálatra az egyes balesetek, így nem derül fény azok feltárható okaira, az okok az ismétlődés megakadályozása céljából nem lehetnek publikálva. Így az egyébként elkerülhető, azonos okból bekövetkező balesetek többszörösen ismétlődhetnek. Ezáltal olyan újabb áldozatok keletkeznek, amik az ismétlődést megakadályozó ismeretterjesztéssel elkerülhetőek lennének.
  2. Az elhallgatás miatt használhatatlanná válnak a baleseti statisztikák, ami a hosszú távú tanulságoktól, a biztonság irányába fejlődéstől fosztja meg a repülést.

2013. március: egy reménysugár: http://hffa.hu/images/stories/2013/extrem.pdf